Adoptie

Op 2-jarige leeftijd werd Eun Hye Park te vondeling gelegd op een plein in de Zuid-Koreaanse stad Suwon. Op haar kleding was een briefje met haar naam en geboortedatum vastgespeld. Ze kwam terecht in een kindertehuis en werd geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Vanaf dat moment startte haar leven met haar nieuwe naam: Mischa Blok. Tenminste, dat is het verhaal dat ze altijd te horen heeft gekregen.

Nu, 38 jaar later, ontdekt ze haar ware ontstaansgeschiedenis. Ze gaat terug naar Zuid-Korea en ontmoet haar Koreaanse vader. Het lijkt wel een aflevering van tv-programma Spoorloos. Maar na die ontmoeting hoort ze niets meer van hem. Ze besluit nog een keer naar Korea te gaan. Lukt het haar om een hechte familieband met hem op te bouwen? Meneer Park, een radiodocumentaire over de zoektocht naar je roots, een vader-dochterrelatie en, bovenal, over vergeving.

Deze radiodocumentaire is op 4 oktober 2015 uitgezonden bij het NTR-documentaireprogramma Radiodoc op NPO Radio 1  en als serie in het AVROTROS-programma Radio EenVandaag op NPO Radio 1.

BOEK: MAMA LEE

Het bijzondere en aangrijpende verhaal over de zoektocht van Mischa Blok naar haar biologische moeder in Zuid-Korea, dat de lezer diep zal raken.

Een kindje wordt te vondeling gelegd op een pleintje in Zuid-Korea, met op haar kleding een briefje waar haar naam en haar geboortedatum op staan. Ze wordt gevonden, naar het kindertehuis gebracht en geadopteerd door Nederlandse ouders. Een prachtig verhaal, strik eromheen, klaar.

Maar zevenendertig jaar later blijkt dit verhaal niet te kloppen. Ze is helemaal niet te vondeling gelegd, haar vader heeft haar op een dag zelf naar het kindertehuis gebracht. En dat besef, dat verandert alles. De manier waarop ze naar haar adoptie kijkt. De manier waarop ze zelf liefheeft.

Ze kan niet anders dan op zoek gaan naar antwoorden. Waarom heeft haar moeder haar bij haar vader achtergelaten? Hoe kun je als vader je kind wegdoen? Wie kan haar het ware verhaal vertellen over die eerste levensjaren? Mischa gaat op zoek, en ze belooft zichzelf: dit wordt de allerlaatste poging om haar te zoeken, daarna moet ze door. Zoals echte Koreanen doen. Maar het enige wat ze van haar moeder weet, is haar naam: Pyung Soon Lee. Oftewel, Mama Lee.

Koop Mama Lee vooral bij de lokale boekhandel of via:

In de pers

‘De zoektocht naar haar biologische ouders. De liefde. De relatie met haar ex. Mischa Blok maakt er de mooiste reportages en podcasts over.’ -Algemeen Dagblad

‘Het gaat hard met de carrière van bijzondere programmamaker Mischa Blok.’ -de Volkskrant

‘Je kan haar niet gelukkiger maken dan met een goed gesprek. Radiopresentatrice Mischa Blok deelt lief maar ook leed met haar luisteraars.’ -De Telegraaf